jest i treba? (ulomak iz David Hume, Rasprava o ljudskoj prirodi)

U svakom sustavu moralnosti s kojim sam se do sada susretao uvijek sam primjećivao da autor prosljeđuje neko vrijeme običnim načinom zaključivanja, da ustanovljuje Božji bitak, ili pravi primjedbe u vezi s ljudskim poslovima, a onda iznenadno otkrivam da je u svakom stavu koji susrećem, umjesto uobičajenom kopulom “je” i “nije”, stav uvijek povezan nekim “treba” i “ne treba”. Mada je ta promjena nezamjetna, ona je od krajnjeg značaja. Budući da to “treba”, odnosno “ne treba”, izražava jedan nov odnos ili tvrdnju, on se nužno treba razmotriti i objasniti, te se istodobno navesti razlog onog što izgleda sve u svemu neshvatljivo, naime kako taj nov odnos može biti izveden iz onih koji su od njega potpuno različiti. No, kako autori obično ne poduzimaju takve mjere opreza, ja bih ih preporučio čitaocima, i uvjeren sam da će ta neznatna pažnja potkopati sve pučke sustave moralnosti i omogućiti nam da uvidimo kako razlikovanje poroka i vrline nije utemeljeno samo na odnosima predmeta, niti je zamijećeno umom.

Painting_of_David_Hume.jpg

David Hume (1711.-1776.)

Komentar Josipa Talange:

U tome je tekstu sadržan takozvani Humeov zakon (ne može se norma izvoditi iz činjenice)  … Isključuje je li Hume svaku mogućnost zaključivanja od bitka na trebanje? … Kant primjerice razlikuje hipotetične i kategorične imperative. Neimperativna, hipotetična tvrdnja glasi: “Ako je netko požrtvovan, ima prijatelje”. U tome slučaju moguće je zaključivati od bitka na trebanje: “Ako hoćeš imati prijatelje, budi (ili trebaš biti) požrtvovan!”, pa tako dobijemo hipotetični imperativ. Međutim, kategorični imperativ (primjerice “Trebaš biti iskren!”) ne može se izvesti iz neke kategorične tvrdnje. Dakle Humeov zakon, ako se striktno uzme, isključuje kategorične imperative, ali dopušta moralnost kao sistem objektivno valjanih hipotetičnih imperativa.

navodi iz: Josip Talanga, Klasični tekstovi iz etike, Zagreb 2001., str. 53., izvornik: David Hume, A Treatise of Human Nature (1740)

Jedna misao o “jest i treba? (ulomak iz David Hume, Rasprava o ljudskoj prirodi)

  1. Povratni ping: Zašto sam “facts Nazi” | Mudroljublje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s