svi koji su ikada zbiljski shvatili što je postojanje znali su da je ono igra? (ulomak iz Bela Hamvas, Kršćanstvo)

IV. 37.  …  Igra jest besciljni i slobodni razum čija je težina u njemu samom. Svi koji su ikada zbiljski shvatili što je postojanje, znali su da je ono igra. Vedanta, Čuang-ce, Heraklit, kabala, Böhme, Nietzsche. Igra je djelatnost koja ostaje u sebi i potpuno i bez ostatka iscrpljuje postojanje. (Rad je koruptna igra.)

I. 24.
U ljudskom se životu temeljni stav može razumjeti gledan iz djetinjstva ili iz zrele starosti. Iz ranog djetinjstva zato jer je ljudski karakter jednostavan i čist i vedar samo do sedme godine i takav zna biti kasnije samo izuzetno, u igri, kada izlazi iz turbe i svijet ga ne zbunjuje. Iz zrele starosti zato jer čovjek opet postaje jednostavan i pročisti se i koliko god je mogao razračunao se s turbom. U kineskoj predaji personifikacija početnog položaja je Lao-Ce, čije ime sjedinjuje djetinji i starački karakter (dojenče–mudrac), vedrinu početka i zrelosti.

I. 89.
Umjesto da se poduhvaća ukidanja patnje i ublažavanja tereta, čovjek treba prihvatiti patnju i treba je učiniti smislenom. Bez patnje život nema smisla. To je ono što se naziva ozbiljnost života. Ono olakšanje tereta jest laisser aller, bit će što bude. To nema veze s grijehom. To znači šaliti se sa stvari. Ostati nebitan, neozbiljan i beznačajan. U grijehu se život ne sroza, nego čovjek postaje nitkov i varalica.

Ozbiljnost igre.

ulomak iz Bela Hamvas, Kršćanstvo: scientia sacra II, Zagreb: Jesenski i Turk 2003., prevela: Jadranka Damjanov, izvornik: Bela Hamvas, A keresztenyseg, napisano 1963.


(na prvom izdanju bloga: igra?)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s