pitagorejci: vegetarijanstvo?

[K]aže da se [Pitagora] u tolikoj mjeri čistio i izbjegavao sve što je u vezi s ubojstvima da ne samo da nije jeo životinjsko meso nego da se nikada nije niti približavao kuharima i lovcima.
(Porfirije, prema Diels, Predsokratovci)


… i Pitagora takvu askezu propovijeda te naređuje da se ne jedu životinje.
(Strabon, prema Diels, Predsokratovci)


Pitagora je provodio susprezanje od životinjskoga mesa jer je to pridonosilo miru. Tko se navikne prezirati klanje dugih životinja, kao izopačeno i neprirodno, smatrat će još nezakonitijim i nepravednijim ubiti čovjeka ili se upustiti u rat. Osobito je poticao državnike i zakonodavce na susprezanje, jer ako bi htjeli postupati u najvišem stupnju pravedno, nesumnjivo je na njima leži da ne povređuju nikakve niže životinje, jer, kako bi mogli uvjeriti druge da postupe ispravno kad bi se sami pokazali upletenima u nezasitnu žudnju proždirući nama srodne životinje, jer su one, kroz učešće u životu i istim elementima i postojanje suosjećanja, s nama supripadne u bratskom savezu.
(JamblihPitagorin život)


Ali zacijelo je nepravedno istrebljivati i ubijati one među drugim životinjama koje njihova narav ne potiče na štetu, kao što je nepravedno i ubijati takve ljude. (…)

Nađi mi nekoga tko je željan živjeti, koliko je to moguće, u skladu s umom i biti neometan strastima koje potiču tijelo, pa neka pokaže da je jedenje mesa lakše dostupno nego li jela od voća i povrća; da je meso jeftinije za pripraviti od neživotinjske hrane za koju uopće nisu potrebni kuhari; da je u usporedbi s neživotinjskom hranom po sebi lakša za probaviti nego li povrće, i da se brže upija u tijelo; da izaziva manje požuda te manje vodi pretilosti i grubosti nego li prehrana neživotinjskom hranom. (…)

Što se uzimanja pčelinjih proizvoda tiče, oni nastaju i iz našeg truda, pa je prikladno da se i dobitak dijeli: pčele sabiru med iz bilja, a mi se brinemo o pčelama. Stoga moramo podijeliti tako da one ne pretrpe nikakvu štetu, pa je ono što im nije na korist, a nama jest, na neki način njihova plaća nama. (…)

No uzimanje potrebnoga ne šteti ovcama, dok ćemo mi imati dobrobiti od striže i podijeliti njihovo mlijeko dok ih zbrinjavamo.

Pitagorovci drže da je ljubaznost i sućut spram nižih životinja vježba čovjekoljublja i sućuti. (…)
(PorfirijeO suzdržavanju od ubijanja životinja)


Nemojte oskvrnjivat, o smrtnici, svoja tjelesa
Jelima groznim! Ta žita imade i voća što grane
Savija svojom težinom, na čokoću jedro je grožđe
Ima slatkoga bilja, i takvog, što na vatri može
Blaže i meklje postat; mlijeka vam ne brani nitko
Ne brani ni meda, koji po majčinoj dušici miri
Rasipna zemlja ljude obdaruje bogatstvom svakim
I jelom blagim i hranu bez klanja i bez krvi daje.
(OvidijeMetamorfoze)


Ako su te maksime istinite, pitagorejska načela odricanja od mesa goje nevinost; ukoliko su neosnovana barem nas uče štedljivosti, i kakav je to gubitak izgubiti okrutnost? Uskraćujem ti tek hranu lavova i lešinara… Zapitajmo se što je najbolje, ne što je uobičajeno. Volimo umjerenost – budimo pravedni – suzdržimo se krvoprolića. Nitko među nama nije tako blizak bogovima kao onaj tko pokazuje sućut.
(SenekaPisma, CVIII)


Zar doista možeš pitati koji je bio Pitagorin razlog da se suzdržava mesa? Ja bih se prije začudio nad onim izgredom i onim stanjem duše ili uma toga prvog čovjeka koji je učinio to – svojim ustima dodirnuo ranu i usne prinio mesu mrtvoga stvorenja, toga koji je pristavio stolove za mrtva, ustajala tjelesa i usudio se nazvati hranom one dijelove koji su tek maločas rikali i plakali, kretali se i živjeli. Kako su mu oči mogle podnijeti klanje dok su se grkljani rezali i kože derale i udovi otkidali jedni od drugih? Kako mu je nos podnio zadah?
(PlutarhMoralia)

Jedna misao o “pitagorejci: vegetarijanstvo?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s