učitelj? (ulomci Friedricha Hölderlina)

Radosno je kad se isto pridružuje istom, ali božansko je kad veliki čovjek privuče k sebi male.

Prijazna riječ hrabra muža, osmijeh u kom se skriva sažižuća divota duha, malo je i puno, poput čarobnjačke lozinke koja u svom jednostavnom slogu krije život i smrt, poput duhovne vode koja izvire iz gorskih subina i u svojim nam kristalnim kapima objavljuje otajnu snagu Zemlje. (…)

Koga ti okružiš svojim mirom i jakošću, pobjedniče i ratniče, kome ti pođeš ususret sa svojom ljubavlju i mudrošću, taj neka bježi ili postane sličnim tebi! Neplemenito i slabo ne opstaje uza te. (…)

Ja lutah uokolo poput divljega ognja, zahvaćah sve i bivah od svega zahvaćen, ali samo načas, i nespretne snage iscrpljivahu se utaman. Osjećah da mi svagdje nešto nedostaje, ali svoj cilj ipak ne uzmogoh naći. I tako me nađe. (…)

Još ga vidim kako stupa preda me i promatra me smiješeći se, još čujem njegov pozdrav i njegova pitanja.

Poput biljke kad njen mir smiri čeznutljivi duh, pa se jednostavna skromnost u dušu vrati – tako stajaše preda mnom.

A ja, ne bijah li jeka njegova tihog oduševljenja? Ne ponavljahu li se u meni melodije njegova bića? Postadoh ono što vidjeh, a to što vidjeh bijaše božansko.

Kako li je ipak nemoćan i najdobrohotniji mar čovjeka spram svemoći nepodijeljenog oduševljenja!

Ono ne prebiva na površini, ne obuzima nas tu i tamo, ne treba ni vremena ni sredstva; naredbe, prinude i nagovora ono ne treba; na svim stranama, u svim dubinama i visinama ono nas obuzme u trenu, i prije nego što smo i svjesni da je tu, prije nego se upitamo što se to s nama zbiva, ono nas skroz naskroz preobražava u svoju ljepotu, svoje blaženstvo.

Blago onomu tko u ranoj mladosti na tom putu neki plemeniti duh sretnu!

ulomak iz Friedrich Hölderlin, Hiperion, Demetra, Zagreb 1995., preveo: Ratimir Škunca, izvornik:  Friedrich Hölderlin, Hyperion oder Der Eremit in Griechenland (1797)


Sad imam glavu i srce pune onog što bih htio mišljenjem i pjesnikovanjem izvesti, također onog što bih htio izvesti po dužnosti, djelovanjem, to posljednje naravno ne sam. Blizina istinski velikih duhova, a i blizina istinski velikih, samodjelatnih, odvažnih srdaca naizmjence me ruši i uzdiže, moram sebi samome priteći u pomoć i izvlačiti se iz sumraka i izmaglice, nježno i silom buditi i graditi polurazvijene, poluzamrle sile, neću li da na koncu svoje pribježište nađem u žalosnoj rezignaiciji, gdje se sebe tješi drugim nedozrelima i nemoćnima, gdje se svijet pušta da ide onako kako ide, gdje ga se prepušta propadanju i ponovnom izlasku istine i prava, cvatu i uvenuću umjetnosti, smrti i životu svega što interesira čovjeka kao čovjeka, gdje se sve to u miru promatra iz svojega kuta i u najboljem se slučaju zahtjevima čovječanstva suprotstavlja svoju negativnu vrlinu. Radije grob nego to stanje! […]

Fichte je sada duša Jene. I Bogu hvala da je. Čovjeka takve dubine i energije inače ne poznajem. U najudaljenijim područjima ljudskoga znanja tražiti i određivati principe tog znanja, a uz njih i one prava, te s jednakom snagom duha misliti i najudaljenije, najsmjelije posljedice iz tih principa i usprkos sili tame napisati ih i predavati, s vatrom i određenošću, čije bi se sjedinjenje meni siromahu bez tog primjera možda činilo nerazrješivim problemom – to […] je ipak zaista mnogo, a ipak zasigurno i nije mnogo kaže li se o tome mužu. Slušam ga u sve dane, ponekad razgovaram s njim.

ulomak iz “pisma u kojemu mladi Hölderlin prijatelju Neufferu u studenome 1794. opisuje svoj boravak u Jeni i doživljaj Fichtea”, u Damir Barbarić, Filozofija njemačkog idealizma, Školska knjiga, Zagreb, 1998., str. 13.


Knjigu Hiperion može se kupiti kod nakladnika: Demetra

Jedna misao o “učitelj? (ulomci Friedricha Hölderlina)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s