Ograničena vlast? (ulomak iz Jürgen Gebhardt, Federalist)

Publiusu se budućnost čini još mračnijom: raspad konfederacije u male nacije koje zbog miješanja stranih sila i vlastitog suparništva među sobom ratuju i na gospodarskom polju i vojno. Te male države bit će stalno raspete između anarhije i tiranije, kao što je to bilo s grčkim gradovima-državama. Trajna ugroženost od susjeda zahtijeva snažno naoružavanje te će vojne diktature ubrzo učvrstiti despotizam i dovesti do konačnog nestanka republikanskog poretka na američkom kontinentu.

…Antifederalisti su vjerovali da postignuća revolucije mogu osigurati samo u savezu malih agrarnih republika koje su, koliko je to moguće, izolirane od međunarodne politike, a čiji parlamenti, striktno ovisni o biračima, provode minimum političke moći i u kojima je životni stil obilježen jednostavnim načinom života neovisnog poljoprivrednika, daleko od luksuza gradova i dvorova plantažera. Sa stajališta antifederalista, krizu izaziva agitacija za ustav koji “predviđa potpuno ukidanje i razaranje svih državnih vlada te podizanje jednog jedinog velikog i rasprostranjenog carstva na njihovim ruševinama koje treba uzdići svoje vladare i dostojanstvenike iznad mase jednostavnih ljudi, učiniti ih bogatima i okružiti čašću i slavom“. Protivnici ustava boje se despocije malobrojnih. Za njih je u opasnosti duhovni i politički sadržaj revolucije.

Dublji razlog svijesti o krizi kod federalista, a naposljetku i kod njihovih protivnika, može se objasniti činjenicom da su Amerikanci bili u potpunosti pod utjecajem teorije kružnog toka političkih formi, koja je od Platona i Aristotela pripadala osnovama zapadnog političkog mišljenja. Grčki polis, rimska republika, talijanski gradovi-države i Cromwellov commonwealth nisu mogli pobjeći zakonu propadanja. Uz svijest da je stvoren poredak koji potpuno odgovara čovjekovoj prirodi pritajio se i strah da će u trenutku dovršenja početi pad, kvarenje, te da će se na taj način izgubiti smisao vlastite političke egzistencije. Skretanje republike u demokratsku tiraniju mnogih, despociju oligarha ili nekog pojedinca velika je tema političke debate tog vremena.

…Publius potom navodi moderni institucionalni instrumentarij kojim se može stabilizirati republikanski režim: 1. podjela vlasti, 2. legislativa s uzajamnim zaprekama i ravnotežom, 3. neovisnost i nesmjenjivost sudaca, 4. predstavljanje naroda u narodnom zastupništvu putem zastupnika koje je izabrao narod, 5. protezanje te političke organizacije na velik teritorij.

…Kada su članovi konvencije za 13 država te za još neistražen zapad kontinenta fiksirali svoje misli o “upotpunjenju unije”, oni nisu znali da su stvorili “saveznu državu” i pronašli princip “federalizma”. No kada su se odlučili za kompromis između suverenosti država članica i njihova ukidanja, bilo im je jasno da stupaju u nepoznatu zemlju.

U principu, ustav želi pravno i politički zatvorenu nacionalnu državu: naciju građana pod jednom saveznom vladom koja ima atribute suverenosti; ali tome se pridružuje federativni princip: u tom sistemu države postaju “političkim i jednakim društvima”, one važe kao “intermedijarna tijela i konstitutivni dijelovi nacionalne suverenosti”.

Unutarnje konvulzije su se smatrale karakteristikom svakog republikanskog poretka, a također i slaba središnja vlast koja nije u stanju vladati većim područjima. Publius dijagnosticira uzrok unutarnjih društvenih sukoba: on ga zove “fakcija” i pod time razumije “grupu građana, pripadala ona većini ili manjini, koju sjedinjava ili pokreće zajednički impuls strasti ili nekog interesa koji se usmjerava protiv prava drugih građana ili protiv trajnih općih interesa zajednice”. U toj duhovnoj, religijskoj, ali osobito socioekonomskoj raznolikosti građana očituju se različite aktualizacije jedne ljudske prirode u različitim konkretnim ljudima. I “kada se ljudi dovedu do potpune političke jednakosti svojih političkih prava”, pogrešno je pretpostavljati da “istodobno postaju posve jednakima i sličnima i u svojem vlasništvu, svojim mišljenjima i u svojim strastima”. Ali baš prostorno velika i daljnjim civilizacijskim razvojem socijalno i gospodarski diferencirana “savezna republika” smanjuje opasnost od stvaranja opresivnih većina i razornih klika: time se dobiva “veći broj stranaka i interesa, te se smanjuje mogućnost da će većina svih imati zajednički motiv da dira u prava drugih građana”. Sigurnost religijskih i građanskih prava u prvom se redu sastoji u mnoštvenosti interesa. “U tako proširenoj republici Sjedinjenih Država s njezinim mnoštvom interesa, stranaka i sekti teško će se stvoriti većina u čitavom društvu, osim na osnovi pravednosti i opće dobrobiti”.

Eseji Federalista…osobito pokazuju kakvo su veliko značenje oci utemeljitelji pridavali institucionalnim sredstvima za održanje željenog društvenog poretka. No oni prikazuju i kompleksnost i historijsku dubinu iskustava koja proizvode institucije i čiji sadržaj zatim oblikuje ustav kao normu političkog ponašanja. Motiv je u sveprisutnom strahu od pada republike u tiraniju: “Akumulacija svih vlasti, zakonodavne, izvršne i sudske, u istim rukama, bile to ruke nekog pojedinca, malobrojnih ili mnogih, dogodilo se to nasljedno, na osnovi samoproglašenja ili izbora, s pravom se može nazvati pravom definicijom tiranije”. Oci utemeljitelji preuzeli su svoj rječnik i argumentaciju pretežno od Montesquieua, ali i od klasične doktrine o “mješovitom ustavu”, sačuvane u više varijanti.

Jürgen Gebhardt, Federalist, u Klasici političkog mišljenja, Zagreb, 1998.


Knjigu se može kupiti kod nakladnika: Golden marketing

312141.jpg

Jedna misao o “Ograničena vlast? (ulomak iz Jürgen Gebhardt, Federalist)

  1. Ova def. tiranije odslikava i današnje stanje, recimo u Srbiji. Skoro kao da se ova arhetipska borba između tiranije i demokratije uvek ponavlja iako u izmenjenim kontekstima, narativnim artikulacijama i drugim razlikama.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s