čitanje: Marijan Cipra, Metamorfoze metafizike

zlata jer oni tražeći
zemlju mnogu preruju
i pronađu malo (Heraklit, fr. 22., preveo: I. Mikecin)

Tako sam i ja “mudroslovlje” 20+ godina “s marom proučavo, a jadna ostadoh budala što zna koliko je i znala”. 🙂 Ali jedan grumen kojeg nađoh na početku još mi sjaji, pa je krajnje vrijeme da zagrizem u nj, da vidim je li zlato pravo. Osobito stoga što mi je cijelo to vrijeme bio svojevrsni prametar po kojem sam procijenjivao ostale filosofeme s kojima sam se susretao. Radi se o knjizi Metamorfoze metafizike Marijana Cipre. U tome nisam neka iznimka budući da je

knjiga Metamorfoze metafizike usprkos do danas trajućem metodičkom prešućivanju stručnih akademskih krugova odmah po objavljivanju [postala] poticajnom i nadasve cijenjenom lektirom tako reći svakog zahtjevnijeg mlađeg filozofa ne samo u Hrvatskoj. (Damir Barbarić, u Marijan Cipra, Temelji ontologije)

Tako npr. Tonči Valentić u Vijencu, uz objavljivanje drugog izdanja 1999.:

Nakon dvadeset i dvije godine konačno je tiskano i drugo izdanje jednog od najvažnijih i vjerojatno najboljih filozofskih djela napisanih na hrvatskom jeziku. … Riječ je o knjizi koju mnogi oduševljeni ciprioti i fetišisti henologije u svojim kućnim bibliotekama drže na počasnom mjestu, odmah pokraj Biblije i Tolkiena, pa se tako disertaciji koju je bivši profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta obranio prije četvrt stoljeća pripisuju neka terapeutska svojstva, kao i ona po kojima to djelo proizvodi čitateljske orgazme filozofijske provenijencije. …

… jednu od najzanimljivijih filozofskih knjiga na domaćem tržištu — štoviše, riječ je pokušaju da filozofija i ono filozofirajuće konačno progovore hrvatskim jezikom. Kako je riječ o osobi specifična stilističkog potencijala, goleme naobrazbe i velike filozofske kompetencije, bila bi prava šteta potencijalnom čitatelju ne preporučiti ovo novo izdanje, uz upozorenje da duhovno oko čitatelj treba usmjeriti upravo na onu erotičku iskru koja zablista na gotovo svakoj stranici… (link)

A Romano Bolković:

Ovo je najvažnija knjiga moga života. (link)

O liku Marijana Cipre vidi npr. ovdje, a koga zanima djelo, uz čast njegovim kasnijim knjigama, nema druge nego MM u ruke. A ako već čitate, pridružite mi se u ovom mom javnom čitanju (komentirajući, ili se javite ako biste zajedno sa mnom supisali ove zapise uz MM).

Dosadašnji zapisi:

uz Predgovor drugom izdanju:

uz Uvod

uz Dijalozi


Knjigu se može kupiti u knjižarama ili kod nakladnika: Matica hrvatska

POS-15-Marijan Cipra-Metamorfoza metafizike_large

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s