kvantna fizika i odnos uma i tijela? (ulomak iz Paavo Pylkkänen, Is there Room in Quantum Ontology for a Genuine Causal Role for Consciousness?)

Kako bi Bohmova interpretacija kvantne teorije mogla biti relevantna za odnos uma i tijela te posebno za uzročni status svijesti? Ta teorija postulira da elektron jest čestica, uvijek popraćena jednim novim tipom polja koje upravlja njegovim ponašanjem – otud naziv „teorija pilotskog vala“ [„pilot wave theory“] koja se ponekad koristi. Jack Sarfatti je bohmovski elektron maštovito opisao rekavši da se on sastoji od pilotskog vala koji je „poput misli“, a koji vodi česticu koja je „poput kamenčića“. Ta metafora sugerira da je materija na kvantnoj razini temeljno različita od one vrste mehaničke tvari klasične fizike kakvu pretpostavljaju tipični materijalisti u teoriji uma. Ako čak i osnovni elementi koji nas sačinjavaju imaju vidove koji su „poput misli“ i „poput kamenčića“ onda možda nije tako iznenađujuće da vrlo složeni sklopovi takvih elemenata (poput ljudi) imaju neko tijelo popraćeno umom koji ga vodi.

Moglo bi se pomisliti da je to tek jedna mutna metafora. Sam Bohm je vrlo rano u 1980-ima shvatio da bi pilotski val na jedan vrlo zanimljiv način mogao biti vrlo doslovno „poput misli“. Razmatrao je matematički izraz tako zvanog kvantnog potencijala koji opisuje način na koji pilotski val utječe na česticu. Shvatio je da taj kvantni potencijal, a onda i učinak vala na česticu, ovisi samo o formi ili obliku vala, a ne o veličini ili amplitudi vala. Proslijedio je to u prijedlog da kvantni val doslovno stavlja formu u, ili in-formira, gibanje čestice duž njene putanje, a ne da bi je mehanički gurao ili vukao.

Primijetite da ovdje govorimo o informaciji za elektron, a ne o informaciji za nas – mislimo dakle o informaciji kao o jednom objektivnom svojstvu koje postoji vani u svijetu, neovisno o nama, i koje upravlja i organizira fizičke procese. Forma kvantnog vala reflektira formu okoliša čestice – primjerice prisutnost pukotina u slavnom pokusu na dvije pukotine. U tome pokusu elektroni jedan po jedan stižu na detektirajući zaslon, u lokalizirane točke, što pokazuje da su to čestice. Ipak, nastavimo li promatrati, te pojedinačne točke čine jedan interferentni obrazac, što pokazuje da svaki pojedini elektron također ima valna svojstva. Sjetimo se da Bohmova teorija elektron vidi kao česticu i kao val. U pokusu sa dvije pukotine čestica ide kroz jednu od pukotina. Val ide kroz obje pukotine, interferira i vodi odnosno in-formira česticu na takav način da se, dok mnogi elektroni prolaze kroz sustav pukotina, oblikuje obrazac interferencije. Tako izgleda da uz pomoć pojma djelatne informacije možemo imati realističnu interpretaciju kvantne teorije bez uobičajenih zagonetki poput Schrödingerovih mački, mnogih svjetova ili svijesti promatrača koja proizvodi fizičku realnost.

To što se događa s elektronom donekle je analogno brodu na autopilotu, kojega vode radarski valovi noseći informaciju o okolini broda. Radarski valovi brod ne guraju niti vuku, nego prije mnogo veću energiju broda in-formiraju. Bohm je to poopćio u pojam „djelatne informacije“ – koja se primjenjuje u situacijama gdje forma s manjom energijom ulazi u veću energiju i informira je. To vidimo ne samo s raznim umjetnim uređajima nego također i u načinu na koji forma DNA molekule informira biološke procese, pa čak i u načinu na koji forme djeluju u ljudskim subjektivnim iskustvima (primjerice, viđenje forme sjene u mračnoj noći i njeno tumačenje kao „opasnosti“ može dovesti do snažne psihosomatske reakcije). …

Dok nam analogija s radarskim valom pomaže razumjeti bohmovski elektron, važno je razumjeti da kvantni potencijal ima neka korjenito holistička svojstva koja nadilaze ono što podrazumijevaju takve mehaničke analogije. Osobito u sustavu s mnogo tijela mogu postojati ne-lokalne veze između čestica koje ovise o kvantnom stanju cjeline, na način koji se ne može izraziti samo pomoću odnosa između čestica. …  

Bohm je predložio da duševna [mental] stanja razumijemo tako da uključuju jednu hijerarhiju razina djelatne informacije. Tipično nije tako da tek mislimo o predmetima vanjskoga svijeta nego također možemo postati svjesnima našega mišljenja. Preložio je da takva meta-pozornost tipično uključuje jednu višu razinu mišljenja. Ta viša razina sabire informaciju o nižoj razini. Ali budući da je njena bitna narav djelatna informacija, ona ne čini puko pasivnu predstavu niže razine. Prije ta viša razina također djeluje da bi organizirala nižu razinu, donekle analogno načinu na koji djelatna informacija djeluje u pilotskom valu. I naravno, možemo postati pozornima za višu razinu misli s još više razine, i tako dalje.

Kako se onda um, razumljen kao jedna hijerarhija razina djelatne informacije, povezuje s tvari u bohmovskoh shemi? Prije svega, on je predložio da je prirodno proširiti kvantnu ontologiju. Pa kao što postoji pilotski val koji vodi česticu, mogao bi postojati nad-pilotski val koji vodi pilotski val prvog reda, i tako dalje. (Tvrdio je da je takvo proširenje „prirodno“ s matematičkog gledišta.) Sad izgleda da imamo dvije hijerarhije, jednu za um a drugu za tvar. Njegov je sljedeći korak postulirati da su to iste hijerarhije, tako da postoji samo jedna hijerarhija. To onda dopušta, barem načelno, nov način razumijevanja kako um može utjecati na tijelo. Informacija na zadanoj razini djelatne informacije u umu može djelovati prema dolje sve do djelatne informacije u pilotskom valu čestice, recimo u sinapsama živčanih mikrotubula, a taj utjecaj se može pojačati u signalima u motornom korteksu, što vodi do tjelesnog kretanja tijela.  

Bohmov se prijedlog snažno razlikuje od uobičajenih teorija kognitivne neuroznanosti. Većina neuroznanstvenika zanemaruje kvantna razmatranja i traži „neuralne korelate svijesti“ u nekim makroskopskim neuralnim pojavama koje bi se načelno mogle razumjeti pomoću klasične fizike.

ulomak iz Paavo Pylkkänen, Is there Room in Quantum Ontology for a Genuine Causal Role for Consciousness?, 2017., link, preveo: ja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s