zajedničko čitanje: Martin Heidegger, Bitak i vrijeme

Na pjaceti, forumčiću za izvaninstitucionalno filosofiranje i srodne djelatnosti, čitasmo u razdoblju rujan ’12. – siječanj ’13. knjigu Martin Heidegger, Bitak i vrijeme. Sad su naši zapisi uz to čitanje (neznatno dotjerani) prebačeni i ovdje.

Bitak i vrijeme (Sein und Zeit) slovi za jednu od najtežih filosofskih knjiga prošlog stoljeća; istodobno slovi i za jednu od onih knjiga koje mogu preobraziti način na koji razumijete svijet. Osobno mogu posvjedočiti oboje. Pri zajedničkom čitanju željeli smo pomagati jedni drugima u razumijevanju napisanoga (uvjet takvog čitanja je, naravno, bio da iz kojih god razloga netko želi doista čitati tu knjigu ”paragraf po paragraf”, a ne npr. tražiti njen sažetak iskazan u desetak rečenica, ili nekoga uvjeravati da tu knjigu ima ili nema smisla čitati, ili općenito razglabati o njenom autoru).

Topic je bio zamišljen kao suradnički uz temu Krug čitanja Sein und Zeit na blogu Mesto hajdegerijanskih meditacija. Ta tema ”ima za cilj da okupi one kojima je namera jedno intenzivno čitanje ovoga dela.” (Pozivu na suradnju se odazvah zasad samo ja.) Na tom blogu možemo naći (hrvatski) prijevod Hrvoja Šarinića, njemački izvornik te engleski prijevod. (Legenda kaže da je Heideggerov njemački, kao i Hegelov, toliko inventivan da ih čak i njemački studenti nerijetko čitaju u engleskom prijevodu, u nadi da će biti jasnije. Budući da naši prevoditelji ponekad žele ponoviti takvu inventivnost i u prijevodima, zato i engleski prijevod.) U međuvremenu se na scribdu pojavio i novi (srpski) prijevod Miloša Todorovića kojeg izričito preporučujem.

Evo dosad objavljenih zapisa:

Iako nismo daleko dospjeli sa zajedničkim čitanjem, mogu reći da je taj prolazak kroz zgusnuti Uvod postavio dobre osnove za daljnje samostalno čitanje. U tom smislu vjerujem da ovi zapisi mogu pomoći i nekome drugome (a u slučaju da poželite nastaviti ovo što smo mi započeli, pozivamo vas na suradnju – javite se!).

Jedna misao o “zajedničko čitanje: Martin Heidegger, Bitak i vrijeme

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s